RASESTANDARD PUDDEL

NKK anbefaler alle som skal kjøpe valp å kontakte raseklubben. Raseklubben sitter med ekspertisen på rasen, oversikt over oppdrettere og kunnskap om rasens helse. Lenke til raseklubben finner du nederst på denne siden.


Verdt å tenke på:

  • Om du kjøper en storpuddel bør du være innstilt på en del pelsstell, selv om du ikke skal stille ut hunden din.
  • Hunden er en god selskapshund, men alle pudler, uavhengig av størrelse, har også gode bruksegenskaper og trives godt med mental trening som bl.a. spor og søk.
  • Pudler kjennetegnes ved et godt temperament og er ofte lettlært.
  • Raseklubben har egne avlsanbefalinger i tillegg til NKKs etiske retningslinjer for avl og oppdrett.

Egenskaper/Mentalitet:

Puddelen egner seg som brukshund med spor og søk, og den store puddelen bærer gjerne kløv eller trekker. Faktisk har puddel blitt bruk aktivt som trekkhund og deltatt i store trekkhundkonkurranser i Canada. Her må det tillegges at disse hunder fikk sin pels spesialbehandlet for ikke å bli våte og kalde.

Mange pudler brukes i dag som førerhund for blinde og assistenthunder for funksjonshemmede.

Førerhundskolen skal være spesielt begeistret for denne rase da hundene har et godt temperament og er lettlært.

Opprinnelig fantes det hunder med svært ulikt temperament, ettersom hva de skulle brukes til. De tyske var skarpe og de engelske var milde. I dag kjennetegnes rasen ved at de er myke, lett å oppdra, glade, lekne, sosiale og svært menneskekjære.

Enkelte individer er selvsikre og selvstendige, men de fleste innordner seg lett sin familie.

Størrelse/Utseende:

Puddelen skal først og fremst være en harmonisk, velbalansert hund som opptrer elegant. Det er en kvadratisk bygget hund, med sunne bevegelser og stolt reisning. Den skal ha et intelligent uttrykk, være våken og aktiv. Mange med allergier tåler denne rasen.

Puddelen har i dag fire utstillingsfrisyrer og en sportsklipp:

  • Kontinental løveklipp
  • Engelsk løve
  • Valpeklipp/Valpeløve
  • Toilette 60
  • Lammeklipp

Puddelen finnes i fire størrelsesvarianter: Stor, mellom, dverg og toy. Størrelsesmål for stor puddel er 45 – 60 cm i mankehøyde, med toleranse på +2 cm. Rasen skal være en forstørret og velutviklet utgave av mellompuddelen med samme karakteristiske trekk.

Pelsstell:

Pelsen er karakteristisk krusete og røyter ikke. Når puddelen er klippet og frisert i den tradisjonelle løveklipp, har den et uttrykk av stolthet og verdighet. Tillatte farger er sort, hvit, brun, grå, aprikos og rød.

Historikk:

Puddelen er en meget gammel rase og typen har eksistert på kontinentet siden tidlig middelalder.

Opprinnelsen til rasen er ukjent, men det er ikke usannsynlig at rasen er kommet fra gamle jakthunder som ble blandet med den urgamle rasen puli. Puli er en aktiv og lettlært hyrdehund, med krøllete pels og hengende ører. Av nåværende raser er portugisisk vannhund og irsk vannspaniel slektninger av puddelen.

Frankrike er i dag vedtatt som puddelens opprinnelsesland. Det er anerkjent at storpuddelen er den eldste varianten av rasen, men vi vet at miniatyrutgaven fantes allerede i Italia på 1500- tallet.

Fra 1800-tallet avlet man frem de mindre pudlene fra små eksemplarer av de store. Både de store og de små ble kalt puddel, for så å bli delt inn i liten puddel og stor puddel. Fra 1989 har vi i Norge fire størrelsesvarianter: Stor, mellom, dverg og toy.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Du kan også lese mer om rasen og dens helse i RAS-dokumentet nedenfor. RAS står for Rasespesifikke avlstrategier, og gir en god innføring i rasens status i dag, og klubbens fokus når det gjelder avl fremover.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Denne rasestandarden er kopiert fra denne SIDEN HER