RASESTANDARD AFGHANSK MYNDE

NKK anbefaler alle som skal kjøpe valp å kontakte raseklubben. Raseklubben sitter med ekspertisen på rasen, oversikt over oppdrettere og kunnskap om rasens helse. Lenke til raseklubben finner du nederst på denne siden.


Verdt å tenke på:

  • Rasen har et stort frihetsbehov.
  • Krever mye pelsstell.
  • Rasen er svært selvstendig.
  • Reservert og lojal.
  • Har stor jaktlyst.

FCI-gruppe 10: Mynder

Egenskaper/Mentalitet:

En afghaner er en tiger, en løve, en katt og en apekatt i en og samme innpakning. Det temperamentet vi finner på afghaneren i dag, ble formet av nomadene. Da jegeren slapp hunden etter byttet, var hunden på egenhånd. En jaktende hun kan ikke gå tilbake og sjekke med sin herre hva han skal gjøre i neste øyeblikk; å gjøre dette ville kunne medføre at han gikk glipp av byttet. I stedet for måtte afghaneren ta sine egne avgjørelser. En jagende hund måtte også stole på sitt syn og kunne fryktløst jage på alt som rørte seg. Summen av dette har blitt rasen slik vi kjenner den i dag.

Afghaneren kan være mer eller mindre reservert overfor fremmede. Den vil gjerne se deg an før den kommer bort og hilser, og kanskje ønsker den ikke å hilse i det hele tatt. Den er kreativ og selvstendig. Hos enhver mynde ligger jaktlysten der, gjemt like under overflaten. Selv hos den snilleste og mest veltilpassede mynde kan den dukke opp. Da hjelper det lite å rope. At hørselen på denne måten av og til kan svikte, har ikke noe med ulydighet å gjøre. Og det er heller ingen svakhet hos mynder. Alle drivende jakthunder kan oppvise denne form for "akutt døvhet."

Størrelse og utseende:

Den afghanske mynden skal være en høyreist og ganske kort hund med masse attitude og råskap, skarpe kanter, med stolt og majestetisk reisning. Hode og hale er høyt hevet under bevegelse. Hodet skal være velskåret og edelt med det karakteristiske arrogante og overlegne uttrykket, lang hals, god manke, rett sterk rygg og veldefinerte hoftebensknøler, lavt ansatt «apehale», velviklet front og bakpart, lave haser, store føtter, velutviklet kropp med dybde og fylde fremme, og velstelt, naturlig pels. En afghaner er ikke komplett uten sitt karakteristiske lange, luftige og fjærende steg. Hannhunder: 68-74 cm Tisper: 63-69 cm.

Pelsarbeid:

Afgansk mynde krever mye pelsstell, minst 2-3 timer en gang i uken. Hvor ofte du bør bade avhenger av hundens alder, pelsens lengde og pelsens struktur. En valp må ikke bades hver uke, men gode vaner dannes tidlig, så ikke la det gå for lenge mellom hvert bad. En voksen afghaner trenger generelt ett til to bad i uken.

Historikk:

Afghansk mynde stammer fra Afghanistan, områdene i Nord-India og dagens Pakistan. Dette er en av verdens eldste raser, og det hevdes at det var nettopp den afghanske mynden som var med som representant for hundene i Noahs Ark. Den ble holdt av nomadene som brukte den aktivt til jakt.

Mynderasene har til felles at de jakter med synet (mynder på engelsk: sighthounds), og de ble opprinnelig brukt til er hetsjakt. Den afghanske mynden jaktet som regel utfordrende terreng, noe som krever en kraftig bygning med forholdsvis kort rygg og sterkt bakparti. Den skal bevege seg lett og smidig med høyt båret hode og hale, nærmest som om den hele tiden er som en spendt fjær, som når som helst kan fortsette i flygende galopp.

I prinsippet er det ingen forskjell på mynder og andre jakthunder som selvstendig driver byttet foran seg og legger det ned. Forskjellen ligger i myndenes hurtighet. De kan ta igjen nesten hvilket som helst bytte i løpet av meget kort tid. Til gjengjeld forhindrer farten dem i å bruke nesen under jakten. De skal hele tiden ha byttet i synsfeltet.

Afghaneren kom til England i 1890-årene og i 1895 ble de første hundene vist på hundeutstillinger. Den første afghaneren kom til Norge i 1938. Det har aldri vært en rase med store registreringstall i Norge, men det er mange som er trofaste til rasen og som aldri kunne tenke seg en annen hund.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Du kan også lese mer om rasen og dens helse i RAS-dokumentet nedenfor. RAS står for Rasespesifikke avlsstrategier, og gir en god innføring i rasens status i dag, og klubbens fokus når det gjelder avl fremover.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Denne rasestandarden er kopiert fra denne SIDEN HER